Werk en Arbeidsrecht
Zenegroenkade 5-b
2015KV, Haarlem
- Werk en Inkomen
- Overheid
- Familie en Relatie
- Huur en Wonen
- Aankopen en Geld
- Politie en Justitie
- Verblijf en Imigrant
Het arbeidsrecht is een belangrijk onderdeel van het sociale zekerheidsrecht, maar ook van het ondernemingsrecht. Je arbeidscontract is heel belangrijk voor jou als werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Daarnaast is er veel dwingend recht bepaald in de wet en de caos. Hierdoor kan het soms complex zijn om te bepalen wat nu je recht is.
Het is van belang om je goed te laten informeren wat je rechten en je plichten zijn. Daarvoor heb je een goed adviseur nodig. Kies daarom voor een specialist van kiesrechtshulp.nl. Dat kan u grote problemen en onnodige kosten of schade besparen.
Arbeidsovereenkomst
Een goede overeenkomst is dus voor beide partijen heel belangrijk. Laat u informeren over wat verstandig is om op te nemen in de overeenkomst en wat mogelijk is. Sommige regels zijn van dwingend recht en daarvan kan dus niet over worden onderhandeld.
Natuurlijk is er genoeg om over te onderhandelen, zoals
Je loon en je extraatjes
Je (deel)werktijd
De contractsduur (bepaalde of onbepaalde tijd)
Het relatiebeding of het concurrentiebeding (niet alles kan)
De geheimhouding (wanneer is hiervan sprake)
Het afsluiten van een arbeidsovereenkomst wordt vaak onderschat. Meestal wordt een oud model gebruikt, maar het arbeidsrecht verandert steeds. Het is dan ook verstand om u met regelmaat te laten adviseren. Neem contact op met kiesrechtshulp.nl voor de beste rechtshulp
Ontslag
Ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Of u nu werkgever bent of werknemer. De aanleiding voor een ontslag is bijna per definitie een negatieve oorzaak, zoals disfunctioneren, (strafrechtelijk) wangedrag of economische omstandigheden.
Ontslag wordt vaak gezien als het subiet vertrekken van de werknemer, maar dat is eigenlijk steeds meer een uitzondering. Afgezien van bijzondere omstandigheden die bij een ontslag op staande voet spelen, wordt er veel vaker onderhandeld om gezamenlijk tot een redelijke uitkomst te komen. Er komt dan een beëindigingsovereenkomst voor een ontslag met wederzijds goedvinden.
Als werkgever kan je te maken krijgen met zware economische tijden om welke reden dan ook. Die omstandigheden kunnen ook niets met je onderneming te maken hebben, maar van buitenaf komen. Om als onderneming te overleven is soms een ontslag van één of meer werknemers noodzakelijk en dat kan met een collectief ontslag om bedrijfseconomische redenen. Hiervoor vraag je toestemming bij het UWV.
Transitievergoeding
Wat onder meer moet worden vastgesteld is de transitievergoeding. Dit is sinds 1 juli 2015 de vergoeding die vroeger met de kantonrechtersformule werd vastgesteld. Ook dit is verstandig om te regelen. Zelfs als er wordt ontslagen met een verlof van het UWV kan een werknemer nog naar een kantonrechter gaan om alsnog te vragen om die transitievergoeding vast te stellen en toe te kennen.
WIA of WW
Als werknemer kan je te maken krijgen met de noodzaak om, al of niet tijdelijk, gebruik te maken van een voorziening in het sociale zekerheid, zoals WW bij werkloosheid of WIA bij ziekte. Om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering zal de werkgever eerst twee jaar loon hebben moeten doorbetalen of is je tijdelijke arbeidscontact beëindigd terwijl je ziek bent.
+ Meer weten